Massage är friskvård och hjälp till självhjälp

Att få massage är ett sätt att ta hand om sig själv och sin kropp i förebyggande syfte. Unna dig det. Det ger utdelning.

Blodcirkulationen stimuleras och dina muskler slappnar av. Du får en stund för dig själv och tack vare beröringen av huden frisläpps occytocin, ett hormon som framkallar en känsla av lugn och ro. Andningen brukar komma igång av sig själv. På köpet får du också ökad kroppskännedom.

Med svensk klassisk massage kan man inte direkt bota några åkommor men man kan inte heller skada något i kroppen. Däremot kan man lindra vissa smärtsymtom. Har du mycket ont i lederna bör du gå till en läkare och en sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat för undersökning och behandling. Vid akuta sjukdomstillstånd är det i regel inte tillrådligt att få massage.

I samband med massagen är det möjligt att ge hjälp till självhjälp. Tack vare min utbildning och livserfarenhet kan jag tipsa dig om hur du med enkla medel kan förändra några av dina vardags(o)vanor. Byt från axelväska till ryggsäck om du har värk i axeln; köp nya skor eller gå till skomakaren om du har nedgångna klackar vilket kan ge snedbelastning i höften; töj på händernas muskler om de känns böjda och sammandragna.

På många arbetsplatser där ledningen månar om sin personal främjas olika slag av friskvårdsaktiviteter. Friskkvård är numera avdragsgill för arbetsgivaren vilket kan innebära subventionerad massage för arbetstagaren. Av mig får du kvitto och jag har F-skattesedel. Som medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund har jag också en patient- och ansvarsförsäkring.


Per-Henrik Ling (1776–1839) var inte bara den svenska gymnastikens fader utan även den svenska massagens. I stadsparken i Lund finns Gunnar Nordbergs ståtliga sandstensmonument i relief från 1939 till minne av 100-årsdagen av Lings död. Det föreställer olika atletiska verksamheter som Ling främjade. Detta porträtt ingår som en del av monumentet.