Bonus

Unna dig något gott

När jag var liten på 1940-talet hade vi ingen frys. Konserveringsmetoderna var de gängse sedan urminnes tider: saltning (sill och fläsk), torkning (gula ärtor, katrinplommon och lutfisk) och rökning (ål, böckling och korv). Vi konserverade svamp och bär genom upphettning i glasburkar. Ägg förvarades i vattenglas. Mjölk ystade man eller lät stå med en klick sur grädde tills den blev filbunke. Morötter och andra rotfrukter placerades svalt och i sand. Vitkål mjölksyrejästes till surkål. Potatis förvarades mörkt och kallt i en potatiskällare.

Maten var mer säsongsbetonad än nu och beroende av fisket och den lokala skörden, slakten och jakten. Importen bestod mest av s.k. kolonialvaror: kryddor, kaffe, te och olja samt, efter andra världskriget, frukt. Tror många i min generation kommer ihåg sin första banan.

Nuförtiden kan man köpa alla sorters råvaror från när och fjärran när som helst på året. Det är en härlig frihet. Invandrad mat berikar våra svenska matvanor. Sushi, thaimat, texmex, kebab för att inte tala om spagetti, pizza och hamburgare har blivit husmanskost. Men ibland saknar jag den lokala förankringen i tid och rum. Därför har jag länge haft en pärm med registerflikar för varje månad. Där har jag satt in recept som jag hittat i tidningar eller fått av vänner. Det har blivit en blandning av högtidsmat och primörer vid olika årstider.

Mina personliga nyttiga matråd låter så här: Variera så mycket som möjligt och var nyfiken. Prova all slags mat. Ät bara en portion av varje rätt, ta inte om. Ha regelbundna mattider. Drick kranvatten.

Recepten är inte enhetliga eller vetenskapligt sammansatta. Inte heller kostriktiga enligt någon metod eller utvalda för att de är nyttiga, kalorifattiga eller lättlagade. De är bara exempel på sådant som jag tycker är gott. Du får dem här månad för månad som bonus för att du gått in på min hemsida.

Här kan du ladda ner min receptsamling.

Smaklig spis.

För att kunna öppna pdf-filer behöver du Adobe Reader. Ladda ned den härifrån om du inte redan har den. Adobe Reader är gratis.